top of page

Zelena i održiva Evropa


painting brushes

Životna sredina prevazilazi političke okvire i granice koje je stvorio čovek. Osnovni cilj jeste poboljšanje kvaliteta životne sredine, zaštita zdravlja ljudi, postizanje mudrog i racionalnog korišćenja prirodnih resursa i unapređenje međunarodnih mera za rešavanje globalnih ili regionalnih problema u zaštiti životne sredine.


Evropska unija


Da li znaš da je Evropska unija zaštitila 500 vrsta ptica? To su divlje ptice koje su u opasnosti od izumiranja, a koje EU štiti zahvaljujući svom pravnom okviru u ovoj oblasti.

Građani Evropske unije uživaju neke od najviših standarda zaštite životne sredine u svetu. Zajedno sa vladama država članica EU utvrđeni su jasni ciljevi koji doprinose oblikovanju i sprovođenju politike u oblasti zaštite životne sredine.


Dvadeseti vek

Od 70-ih godina prošlog veka, kada je EU postavila pitanje zaštite životne sredine na svoju agendu, izazovi sa kojima se tada susretala bili su značajno različiti od današnjih. U početku, fokus Evropske unije u ovoj oblasti bio je na zaštiti ugroženih vrsta i poboljšanju kvaliteta vazduha, poboljšanju vode za piće, kao i smanjenju emisija velikih zagađivača prirode.


“Nema stvari koja bi bila tako vredna proučavanja kao priroda,” Nikola Tesla

Budući da je u svim oblastima postigla značajne rezultate tokom decenija rada, danas se EU suočava sa novim izazovima u ovoj oblasti i prepoznaje značaj povezanosti i uticaja različitih tema, kao i usmeravanja i povezivanja aktivnosti, ciljeva i postignuća u nekoliko oblasti, kao što su poljoprivreda, energetika, saobraćaj, ribarstvo, istraživanje i inovacije.


REFERENCE:

Tekst je preuzet iz Evropskog dnevnika 2021/2022.

Environment Pollution

Reke su zagađene!

Nekad je dovoljna i sama misao kako bi nastala promena. 

Pomozi prirodi! I ti se njen deo!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page