top of page

Kisele kiše


street corner

Mnoge su posledice čovekovog delovanja i čovekovih svakodnevnih aktivnosti. Kao jedna od veoma štetnih posledica, izdvajaju se i kisele kiše.


“U prirodi nema nagrada ili kazni, postoje posledice” Robert Grin Ingersol

Kisele kiše nastaju kada štetni oksidi nemetala azota (N) i sumpora (S) dospeju u atmosferu, potom reaguju sa vodom stvarajući kiseline koje kasnije dospevaju na Zemljinu površinu putem kiša.


Za one koji su ljubitelji hemijskih procesa, proces nastajanja kiselina odvija se sledećim hemijskim reakcijama:

2NO2 + H2O ---> HNO2 + HNO3


Dakle, prvo oksid azota (azot-dioksid) reaguje sa vodom (H2O) kada nastaje azotasta tj. nitritna (HNO2) i azotna tj nitratna (HNO3) kiselina.

3HNO2 ---> HNO3 + 2NO + H2O


Potom se nitritna kiselina (HNO2) razlaže na nitratnu (HNO3) kiselinu, azot-monoksid (NO) i vodu (H2O).

4NO + 3O2 + 2H2O ---> 4HNO3


Nakon toga azot-monoksid, kiseonik (O2) i voda (H2O) grade nitratnu kiselinu.



Posledice kiselih kiša


“Priroda nije mesto za poset. To je dom,” Gari Sinder

Kisele kiše, kao produkt ljudskih aktivnosti, nemaju pozitivne posledice na životnu sredinu i živa bića. Sumporna kiselina (H2SO4) ima negativno dejstvo naročito na biljke jer remeti proces fotosinteze što za posledicu ima oštećenje lišća i odumiranje šuma. Takođe šteti i uništava mnoga biljna tkiva. Međutim, nisu samo štetne po živa bića već i po vodene površine jer znatno snižavaju pH vrednost vode (vodene površine postaju "kiselije") što dovodi do izumiranja mikroorganizama, biljaka i životinja čije je to stanište, ali se takođe i javlja problem pitke vode.

Osim toga, kisele kiše imaju za posledicu i oštećenje materijala, kao što su građevinske i metalne konstrukcije, ali i oštećenje spomenika kulture.



Kako sprečiti nastajanje kiselih kiša?


Uzevši u obzir tako značajan uticaj na životnu sredinu, moraju se poduzeti i određene mere koje bi mogle da spreče ili barem umanje nastajanje ove ekološke katastrofe. Stoga, neke od mera su:

  • kontrola i smanjenje emisije sumpora i azota

  • dodavanje krečnjaka u jezera i površinske akumulacije

  • uklanjanje sumpora iz goriva pre njegove upotrebe

  • ugradnjom uređaja za smanjenje emisije azotovih i sumporovih oksida u već postojeća postrojenja (pranjem uglja radi odstranjenja sumpora, smanjuje se emisija SO2 / postavljanjem skruberskih uređaja za izdvajanje SO2 iz dimnih gasova, može se smanjiti emisija SO2 do 90%)


Napomena: Video preuzet sa Jutjub kanala TED-Ed.

REFERENCE:




Environment Pollution

Reke su zagađene!

Nekad je dovoljna i sama misao kako bi nastala promena. 

Pomozi prirodi! I ti se njen deo!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page